Na początek
Babka budyniowa
Pierwszy raz robiłam ją na święta Wielkanocne 2013 i była bardzo smaczna, tak, że cała rodzina ją zjadła, zostawiając mi tylko jeden kawałek. Przepis na babkę znalazłam na Najsmaczniejsze.pl (polecam stronkę, bardzo dużo pysznych przepisów! :)).Składniki:
- 170 g mąki
- 220 g cukru
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40g)
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając na wolnych obrotach dodać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budynie i śmietanę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz